Monografia comunei

Prezentare

Ilovița este o comună în județul Mehedinți, Oltenia, România, formată din satele Bahna, Ilovița (reședința) și Moisești. Are o populație de 1400 de persoane. Distanța de la comună până la Dunăre este de 2 km.

Satul Ilovița este străbătut de râul Racovăț care se unește cu râul Bahna, având izvoarele undeva dincolo de Podeni (în preajma satului Gornenți); împreună se varsă în golful Bahna, format de apele Dunării care au inundat gura de vărsare a râului Bahna. Cel mai apropiat oraș este Orșova, la o distanță de 11 km, apoi Drobeta Turnu Severin, la 25 km depărtare. Majoritatea forței de muncă lucrează fie în Orșova, fie la șantierul naval, fie la firmele mici din zonă. În satul Ilovița se găsește o școală generală cu clasele 1-8. Elevii care doresc sa urmeze un liceu au ca variantă aceleași două orașe amintite mai sus.

Așezare geografică

Resedinta de comuna Ilovita este situata in partea de sud-vest a teritoriului administrativ si se dezvolta de-a lungul drumurilor principale si a drumului judetean 607 C. Satul Ilovita este asezat la confluenta raului Bahna cu paraul Racovat, directia vaii fiind aproximativ nord – sud. Valea este relativ ingusta nedepasind 300 m si in mare parte este ocupata de albia raului Bahna care colecteaza toate apele din zona. Ca forma a vetrei, satul Ilovita se Intinde pe o lungime a vaii paraului Racovat pana la varsarea acestuia in raul Bahna si prezinta o ramificatie spre est in pct. Prejneni, de-a lungul DJ 607 C.

Satul Ilovita se invecineaza la est cu satul Bahna find despartitit de acesta prin Dealul Carnpul Bahnei si Dealul Curchia. Spre vest si sud – vest, satul Ilovita, se invecineaza cu mun. Orsova, vecinatate asigurata prin Dealul Tarovat. Spre sud, satul Ilovita se invecineaza cu drumul national 6 (drumul european 70) si cu fluviul Dunarea, limita find inchisa cu pct. Satul de Vacanta Bahna. Spre sud – est, satul Ilovita se invecineaza cu com. Breznita de Ocol, find despartit de aceasta prin Dealul Duhomna si Dealul Matorat, iar spre nord, satul Ilovita se invecineaza cu com. Toples din jud. Caras-Severin, fiind desparit de acesta prin Dealul Dranac.

Localitatea Bahna este situata in partea de nord – est a teritoriului administrativ, la cca. 4 km fata de satul de resedinta, pe traseul DJ 607 C. Satul Bahna se invecineaza la est cu satul Moisesti find despartit de acesta prin Dealul Boldovin si Dealul Lenisca. Spre est, satul Bahna se Invecineaza cu corn. Ciresu si in partea de sud – est, se invecineaza cu satul Bunoaica, ce apartine acestei comune, despartirea de acestea fiind facuta prin Dealul Gogoeva si Dealul Frasin. In partea de vest, satul Bahna se invecinea cu satul Ilovita, iar Ia sud, are ca vecini comunele Breznita de Ocol (satul Jidostita) si com. Izvorul Barzii (satul Schitul Topolnitei), find despartite de acestea prin Dealul Duhonma si Dealul Matorat. In partea de nord, satul Bahna se invecineaza cu jud. Caras – Severin, granita fiind reprezentata de Dealul Grosanu, Dealul Foienfir si Ogasul Racovat.

Localitatea Moisesti este situata in partea de nord a teritoriului administrativ, la cca. 8 km fata de satul de resedinta si se accede in localitate din DJ 607 C pe traseul drumului comunal 2, care este nemodernizat. Satul Moisesti se invecineaza Ia est cu satul Negrusa, care apartine com. Ciresu, despartirea fiind facuta prin Dealul Boielaz si Dealul Ganeacului, iar la apus, se invecineaza cu satul Bahna, la sud se invecineaza cu DJ 607 C si raul Bahna si la nord se invecineaza cu jud. Caras-Severin, limita contituind-o Ogasul Racovat.

Comuna Ilovița
0 ha
SUPRAFAȚĂ
0
GOSPODĂRII
0
LOCUITORI
0
LOCUINȚE

Ultima actualizare: 12:14 | 23.05.2024

Sari la conținut