Mănăstirea Vodița

Aceasta reprezinta cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar si totodata primul asezamant monahal din tara noastra administrat autonom dupa regulile bisericii orientale stabilite de Sfantul Vasile cel Mare.

Biserica a fost ridicata intre anii 1370-1372 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Vladislav I. Inca de la infiintare a fost inzestrata de domnitor cu valoroase odoare bisericesti, bani si alte venituri. Toate daniile facute Manastirii Vodita de Vladislav Voievod au fost intarite ulterior de catre urmasii acestuia: Dan I, Mircea cel Batran, Dan al II-lea, Vlad Dracul si Radu cel Frumos.

La sfarsitul secolului XIX din biserica celei mai vechi ctitorii voievodale atestate documentar mai ramasesera doar cateva ziduri, iar din chiliile inconjuratoare se mai vedeau doar temeliile. In vederea reconstruirii acestei stravechi manastiri, in luna martie 1990 s-a constituit, in municipiul Drobeta Turnu Severin, Societatea „Vodita”, avand binecuvantarea vrednicului de pomenire Nestor Vornicescu, Mitropolitul de atunci al Olteniei.

La propunerea acestei fundatii, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a aprobat, in sedinta din luna ianuarie 1991, reinfiintarea Manastirii Vodita, ca manastire de calugari cu viata de obste.

In perioada 1991-1995 s-a construit aici un impunator corp de chilii, in care se mai afla staretia si trapeza manastirii. De asemenea, in anul 1995 a inceput executia unei frumoase biserici de lemn, la realizarea careia au fost preluate si unele elemente din stilul traditional maramuresan.

In prezent, noua biserica este terminata si a fost sfintita la data de 29 iulie 2001.

Ultima actualizare: 15:58 | 14.06.2024

Sari la conținut